Pravidla soutěže

07.09.2013 08:46

The Amazing Halloween Drabble Race 2013

Aneb od konce až na samý počátek…

 

The Amazing Halloween Drabble Race 2013 je soutěž určená všem drabble-chtivým pisatelům i čtenářům volně inspirovaná americkou televizní soutěží The Amazing Race. Stále ale zůstáváme na našem známém písečku, což znamená – nikam neputujeme, necestujeme, ale píšeme drabblíky.

 

Jak to bude fungovat?

Všichni soutěžící se dopředu nahlásí formulářem uvedeným na konci tohoto textu pořadateli soutěže (uveďte mailovou adresu, kterou opravdu používáte nebo si ji přesměrujte). Nahlašování končí v pondělí 30. září ve 20 hodin. Dohlášení bohužel není možné. Přihlášením do soutěže potvrzujete, že se jí opravdu chcete zúčastnit. Ze soutěže lze samozřejmě z jakéhokoliv důvodu v průběhu odstoupit.

Všem soutěžícím bude následně zaslán mail s potvrzením a s internetovou adresou stránky, na které budou jednotlivé výzvy uveřejňovány – stránka je vytvořena v systému blog.cz (tam lze jednotlivé články dopředu přednastavit, což webnode bohužel nepodporuje). Soutěžní výzvy budou publikovány od 1. října vždy v úterý a pátek v 5h ráno a bude jich celkem sedm. Pokud budou účastníci souhlasit, vepíše pořadatel jejich mail do kolonky Odběr novinek této stránky, takže jim pak budou upozornění o výzvě chodit i na mail. Stránka bude po skončení soutěže zrušena, slouží pouze pro potřeby soutěžících. Seznam soutěžích bude zveřejněn.

Na vypracování drabble má soutěžící čas do zadávání následující výzvy – tj. tři až čtyři dny. To znamená, že výzvy jsou tentokrát časově omezené!!! Pokud z nějakého důvodu nemá autor možnost výzvu zpracovat či poslat včas, přichází o možné body, v soutěži ale, pokud bude chtít, zůstává. V případě potíží s nějakým termínem se lze s pořadatelem domluvit na upravených podmínkách – ale prosíme dopředu!

Autoři tedy podle svých možností zpracují a odešlou drabble formulářem určeným pro soutěž pořadateli nejpozději v předvečer následující výzvy (v případě, že ve svém drabble chtějí mít kurzívu nebo tučné písmo napíšou tento text mezi html znaky - bude vám vysvětleno v mailu). Formulář pro odesílání soutěžního drabble je prakticky shodný s formulářem pro obvyklé výzvy a najdete ho pod kolonkou Halloween 2013 - Info: Formulář pro soutěžní drabbles.

Drabblata dané výzvy budou zveřejněna všechna najednou (nebo maximálně v rozmezí několika minut) vždy uvedený den ráno, a to v pořadí, v jakém pořadateli přišla. Všechna soutěžní drabble musí mít přesně 100 slov, násobek stovky, případně 200 (double drabble) nebo 300 slov (tripple drabble) - pokud není výzvou stanoveno jinak. Beta-read je samozřejmě povolen, drabblata nebudou pořadatelem soutěže nijak upravována, proto je doporučeno nechat si dostatek času na jejich kontrolu.

Jednotlivé výzvy budou mít různých charakter a specifikace. Vyžadováno může být například: zasazení do situace, nálada příběhu, použití určitých slov, párování nebo hlavní postava, doba, ve které se příběh odehrává, použití ryze kanonických prvků, délka drabble, atd. Nezapomeňte - podobně jako v originální soutěži, plníme úkoly.

Všechny výzvy zůstanou až do zveřejnění daných drabblat tajné – tj. znát jejich znění budou jen soutěžící. Zveřejněním drabblat v uvedený den se zveřejní i výzva a rovněž začíná hodnotitelská část soutěže.

Hodnotit a přidávat body může kdokoliv ze čtenářů (tj. i sám soutěžící, s výjimkou vlastních výtvorů). Každé drabble čtenář hodnotí jen jednou a uvede v hodnocení svou přezdívku – povinná položka (nebude zveřejněna, toto opatření je nutné jen k zajištění jisté férovosti soutěže). Hodnotí se připisováním bodů do formuláře pod drabblem, a to ze škály jedna až deset (čím vyšší počet bodů, tím se vám zdá drabble lepší). Hodnotitelé by měli brát do úvahy nejenom subjektivní pocit z daného drabble, ale rovněž kvalitu zpracování, dodržení tématu, bezchybnost psaní, atd. Je doporučeno ohodnotit každé drabble dané výzvy, aby nebyli někteří „zvýhodněni“. Body budou připisovány součtem a zveřejňovány pod kolonkou: Účastníci soutěže a průběžné hodnocení. Hodnotící část pro danou výzvu končí zveřejněním další „várky“ drabblů – tj. hodnotící část trvá stejnou dobu jako ta pisatelská – tři až čtyři dny. Formuláře pro odesílání bodů k předchozí výzvě tedy již ani nebudou k dispozici a „zmizí“.

Poslední, tj. sedmé drabble bude uveřejněno v pátek 25. října, kdy rovněž začíná i poslední hodnotitelská část. Hodnocení končí v úterý 29. října úderem desáté hodiny večerní.

Vyhlášení celé soutěže pak propukne na Halloween, tj. ve čtvrtek 31. října.

 

Časovač:

Zářípřihlašování účastníků (konec 30. září ve 20:00)

Út 1. 10.první výzva (I.)

Pá 4. 10. – zveřejnění drabblat I., zahájení hlasování I., druhá výzva (II.)

Út 8. 10. – zveřejnění drabblat II., konec hlasování I., zahájení hlasování II., třetí výzva (III.)

Pá 11. 10. – zveřejnění drabblat III., konec hlasování II., zahájení hlasování III., čtvrtá výzva (IV.)

Út 15. 10. – zveřejnění drabblat IV., konec hlasování III., zahájení hlasování IV., pátá výzva (V.)

Pá 18. 10. – zveřejnění drabblat V., konec hlasování IV., zahájení hlasování V., šestá výzva (VI.)

Út 22. 10. – zveřejnění drabblat VI., konec hlasování V., zahájení hlasování VI., sedmá výzva (VII.)

Pá 25. 10. – zveřejnění drabblat VII., konec hlasování VI., zahájení hlasování VII.

Út 29. 10. – konec hlasování VII.

Čt 31. 10. – vyhlášení celé soutěže

 

A o co že to vlastně soutěžíme? No přece o titul Halloweenského drabbléra/Halloweenské drabblistky!

 

K závěru je třeba dodat, že celá soutěž je tu samozřejmě pouze pro naši zábavu a kdykoliv před nebo během konání lze na pořadatele vznést jakýkoliv dotaz. Všechno to vypadá složitě, ale v žádném případě není naším cílem někoho odradit nebo znechutit. Zároveň je ale třeba říct, že toto už je soutěž a proto jsou pravidla svým způsobem přísnější.

 

A posledních pár slov:

Harry Potter Drabbles zatím fungují teprve pár týdnů, přesto si ale myslíme, že už jste odvedli kus pořádné práce, a doufáme, že pro vás tato soutěž bude radostí a výzvou do dalšího psaní.

Za pořadatelský tým se těší

Pat.

 

PS: Vzkazy, poznámky, reakce můžete sdělit níže… Přece jen, pro nás a třeba i pro vás je tato soutěž takovým pionýrem mezi všemi chystanými akcemi -tedy kromě pravidelných výzev - takže je možné, že právě vás napadne něco, co nám ani nepřišlo na mysl… Budeme rády!